Παναγία Παραπορτιανή

Η Παναγία η Παραπορτιανή είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κυκλαδίτικα αρχιτεκτονικά μνημεία. Είναι η πιο φωτογραφημένη εκκλησία των Κυκλάδων και αποτελεί σύμβολο για όλο το Αιγαίο και όχι μόνο για τη Μύκονο.

Παναγία Παραπορτιανή

Στα παλιότερα χρόνια υπήρχε δίπλα στην εκκλησία μικρή πύλη (παραπόρτι) του κάστρου της Μυκόνου, έξοδος πρός τη θάλασσα. Γι'αυτό ονομάστηκε Παραπορτιανή. Το σύμπλεγμα περιλαμβάνει 4 εκκλησίες στο ισόγειο και μία, την κυριώτερη στον όροφο, που ήταν και η αρχική.

Ο Σημερινός κλειστός νάρθηκας του Αγίου Ευσταθίου στο ισόγειο αποτελούσε το παραπόρτι του κάστρου. Πολύ αργότερα γύρω στα 1920 διαμορφώθηκαν από λαικούς τεχνίτες τα σημερινά εκκλησάκια του Αι Στάθη, του Αι Σώζοντος και της Αγίας Αναστασίας.

Τα δύο δυνατά τόξα που στηρίζουν την καμάρα της στέγης, μάλλον ήταν τμήματα του κάστρου και στήριζαν κάποιον πύργο. Το σύμπλεγμα είναι δημιούργημα του χρόνου και των ανώνυμων μαστόρων που μετέτρεψαν σιγά σιγά ένα σωρό ερειπίων σε μια αριστουργηματική αρχιτεκτονική κατασκευή μοναδικής πλαστικότητας, απόλυτα ταιριαστή με το Αιγαιοπελαγίτικο τοπίο και τη Μυκονιάτικη παράδοση.

ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΑΡΑΠΟΡΤΙΑΝΗ