Μύκονος ιστορία

ΜΥΘΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ - ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ

Κατά την μυθολογική παράδοση η Μύκονος πήρε το όνομα της από τον ήρωα Μύκονο, γιό του Ανίου του Καρυστού, βασιλιά της Δήλου. Αναφορές υπάρχουν για τον τάφο του ομηρικού ήρωα Αίαντα του Λοκρού που υπήρχε στο νησί και ίσως συνδέονται με τον θολωτό τάφο και τα ίχνη Μυκηναϊκής εγκατάστασης στα δυτικά του νησιού ή κατά άλλους με τον τύμβο της Φτελιάς. Ο μύθος αναφέρει επίσης ότι κατά την γιγαντομαχία ο Ηρακλής νίκησε τους Γίγαντες που κατοικούσαν στο νησί και τους φυλάκισε κάτω από τα βράχια του.

Προϊστορικές θέσεις διάσπαρτες στο νησί μαρτυρούν πρώιμη αποίκηση από διάφορους λαούς, Αιγίπτιους, Φοίνικές, Κάρες, Μινωίτες. Η ιωνική αποίκηση που ξεκινάει γύρω στα 1000 π.Χ με την καθοδήγηση του Ιπποκλή γιού του Νηλέα, εγκαινιάζει μια καινούργια ιστορική περίοδο.

Οι αρχαίοι συγγραφείς αναφέρουν ότι στη Μύκονο υπήρχε ο ποταμός Αχελώος, του οποίου δεν σώζεται κανένα ίχνος αλλά από αρκετούς ταυτίζεται με το βαθύ λαγκάδι και το όρος Δίμαστο (με δύο κορφές), που μερικοί το ταυτίζουν με τη κορφή του προφήτη Ηλία του Ανωμερίτη ή την κορφή του προφήτη Ηλία του Βορνιώτη.

Στην αρχαία Μύκονο υπήρχαν δύο οικισμοί. Ο ένας στη θέση της σημερινής Μυκόνου και ο δεύτερος κοντά στο σημερινό Παλαιόκαστρο. Στη Μύκονο λατρεύονταν κυρίως ο Διόνυσος, με τις επωνυμίες Βακχεύς και Ληνεύς, η μητέρα του Σεμέλη, η θεά Δήμητρα ως Χλόη, ο Ποσειδώνας, ως τεμενίτης και Φύκιος, ο Δίας ως Βουλεύς και Χθόνιος αλλά και οι Ηρακλής, Απόλλων και Μύκονος.

Ανασκαφές που έχουν γίνει στο Νησί, έφεραν στο φως λίγα αρχαία λείψανα. Σημαντικότερο εύρημα είναι ένας μεγάλος πιθαμφορέας του 675 π.Χ περίπου, με ανάγλυφες παραστάσεις από τον Τρωικό πόλεμο.

Τα αρχαία νομίσματα της Μυκόνου απεικονίζουν συνήθως τη κεφαλή του Διόνυσου στεφανωμένη με κισσό. Συχνά απεικονίζουν τις κεφαλές του Ποσειδώνα και τις Δήμητρας αλλά και παραστάσεις με σταφύλια και κόκκους κριθαριού.

Μετά τους Μηδικούς πολέμους η Μύκονος έγινε μέλος της Α' Αθηναικής συμμαχίας που κυριαρχούσε στο Αιγαίο και αργότερα της Β'. Το 451 π.Χ, η Μύκονος κατέβαλλε συμμαχικό φόρο ένα και μισό τάλαντο που όμως αργότερα μειώθηκε λόγω της κακής οικονομικής της κατάστασης.

ΜΥΚΟΝΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ