Δήλος

ΔΗΛΟΣ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΜΕ ΤΑ ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ

Η Δήλος ήταν το ιερό νησί των αρχαίων ελλήνων. Σύμφωνα με την παράδοση αναδύθηκε μέσα από τα κύματα του Αιγαίου πελάγους για να μπορέσει η Λητώ να γεννήσει τον θεό Απόλλωνα και τη θεά Άρτεμη, καρπούς του έρωτα της με τον πατέρα θεών και ανθρώπων, Δία.

ΔΗΛΟΣ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΜΕ ΤΑ ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ

Στο νησί υπάρχουν ίχνη εγκατάστασης τουλάχιστον από την 3η χιλιετία π.Χ. Όμως είναι η Ιωνική αποίκηση από το 1000 π.Χ., είναι που το μετατρέπει σιγά σιγά σε πανελλήνιο λατρευτικό κέντρο. Όταν η Αθηναική δημοκρατία κυριαρχεί στο Αιγαίο, κάνει την Δήλο έδρα της Αθηναικής συμμαχίας.

Με την μακεδονική κατάκτηση το νησί γνωρίζει μεγάλη εμπορική ανάπτυξη που συνεχίζεται σε όλη την ελληνιστική περίοδο και γνωρίζει το απόγειο της την Ρωμαική εποχή. Στην διάρκεια των Μυθριδατικών πολέμων, η Δήλος πιστή στην Ρώμη, καταστρέφεται ολοκληρωτικά και αρχίζει να φθίνει μέχρι την ολοκληρωτική της ερήμωση.

Ορμητήριο πειρατών για πολλούς αιώνες η Δήλος, δεν παρουσιάζει κανένα ιστορικό ενδιαφέρον, μέχρι που οι ανασκαφές της Γαλλικής αρχαιολογικής σχολής που ξεκινούν το 1873, την αναδεικνύουν σε ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς τόπους, της ελληνορωμαικής αρχαιότητας.

Φωτογραφίες απο τις πρώτες αρχαιολογικές ανασκαφές στη Δήλο

ΔΗΛΟΣ