Άγιος Στέφανος

Οικισμοί της Μυκόνου

Μια από τις πιο γνωστές περιοχές των νότιων ακτών της Μυκόνου, όπου βρίσκει κανείς σε ένα ευχάριστο περιβάλλον ωραία θάλασσα και μια πλούσια γκάμμα από ξενοδοχεία και καταλύματα όλων των κατηγοριών, εστιατόρια, "ρέντ-ε-κάρ" κ.λπ..

Ο Οικισμός του Πλατύ-Γιαλού και της Ψαρούς (4,5 χλμ. από την πόλη της Μυκόνου), αναπτύχθηκε βαθμιαία γύρω από τις ομώνυμες αμμουδιές και αποτελεί σήμερα κομβικό σημείο της Μυκόνου, με την πλέον τακτική συγκοινωνία, από θαλάσσης σύνδεση με τις άλλες δημοφιλείς νότιες παραλίες, καλές γενικά υποδομές και πλήθος εξυπηρετήσεων.

Ερχόμενος κανείς από τη Χώρα, αντικρίζει από ψηλά έναν ωραίο όρμο καλά προστατευμένο από το βοριά, με τρείς στην πραγματικότητα μικρότερους μυχούς, της Ψαρούς στο βαθύτερο σημείο δεξιά, με τον βραχώδη όγκο του Λάζαρου στα δυτικά της, του Πλατύ-Γιαλού στο μέσον και του ορμίσκου της αμμουδιάς της Αγίας Άννας στα νοτιοανατολικά, που σχηματίζεται μεταξύ της στεριάς και του βραχώδους ακρωτηρίου, του "κάβου του Καφέ" (πίσω της και πίσω από τον κάβο, η αμμουδιά της Παράγκας).

Το τοπίο είναι εντυπωσιακό, με αδιαμφισβήτητο πρωταγωνιστή το ακρωτήρι με το λοφίσκο, που προστατεύει καλά τον όρμο από τους Ν.Α. ανέμους. Παρά την ανάπτυξη που γνωρίζει τα τελευταία χρόνια η περιοχή, διατηρούνται ζωντανά ακόμα τα στοιχεία του αγροτικού χαρακτήρα της ευρύτερης περιοχής, όπως οι κλιμακωτές διαμορφώσεις στις καλλιεργήσιμες πλαγιές, παλαιές αγροικίες, αρκετά κελλιά, μικροί δροσεροί κήποι και χαρακτηριστικές καλαμιές και μεμονωμένα δέντρα, σπαρμένα ένα γύρω.

Ασφαλώς, θα πρέπει να ξεχωρίσουμε ως αξιοσημείωτο μνημείο και σύμβολο αυτής της παράκτιας ζώνης που χάρη στα φυσικά χαρακτηριστικά της κατοικήθηκε από τα αρχαία χρόνια, τα ερείπια του αρχαίου πύργου στη θέση "Πόρτες". Σώζονται σε περίοπτη θέση επάνω σε λόφο, στα βόρεια της μικρής κοιλάδας και αριστερά του κεντρικού δρόμου προς τον οικισμό.

ΜΥΚΟΝΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΙ