Ορνός και ο Άγ. Ιωάννης

Οικισμοί της Μυκόνου

Ο Ορνός και ο Άγ. Ιωάννης (4 & 4,5 χλμ. αντίστοιχα από την πόλη της Μυκόνου) είναι δύο από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες του νησιού που βρίσκονται στο νοτιοδυτικό τμήμα του, έχουν αναπτυχθεί σε έναν σχεδόν ενιαίο και αυτόνομο τουριστικό οικισμό.

Η πρώτη παραλία βρίσκεται στο βάθος του μεγάλου και αρκετά ασφαλούς ομώνυμου όρμου, με νότιο προσανατολισμό. Ακριβώς στον αντίποδα του Ορνού βρίσκεται ο όρμος του Κόρφου, ανοικτός αυτός στο Βοριά, γι’ αυτό και πολύ κατάλληλος για "γουϊντσέρφινγκ".

Ο Άγ. Ιωάννης που χωρίζεται από τις περιοχές του Ορνού και του Κόρφου από έναν επιμήκη μέτριου ύψους ορεινό όγκο, το Διακόφτη, είναι μιά ακόμα κοσμική παραλία ανοιχτή στα δυτικά: Από εκεί βλέπει κανείς το υποβλητικό προφίλ της αρχαίας Δήλου, άλλοτε ιερού νησιού του Απόλλωνα κι ένα από τα πιο κλασικά ηλιοβασιλέματα στο Αιγαίο.

Τόσο στον Ορνό όσο και στον Άη Γιάννη βρίσκονται μερικά από τα πιο ονομαστά ξενοδοχειακά συγκροτήματα της Μυκόνου, καθώς και άλλες εξυπηρετήσεις, πολύ τακτική συγκοινωνία κ.λπ.. Τα τελευταία χρόνια έχουν κτισθεί και στην ευρύτερη περιοχή πολλά συγκροτήματα κατοικιών και πολυτελείς βίλλες.

Ο Ορνός είναι η απόληξη του νέου Περιφερειακού δρόμου που ξεκινά από τον Τούρλο, στα βόρεια της Χώρας. Εκεί βρίσκεται το πρόσφατα αναβαθμισμένο δημοτικό Γήπεδο και το εργοστάσιο Αφαλάτωσης. Από την παραλία του Ορνού, λάντζες ξεκινούν για τις άλλες γνωστές νότιες παραλίες της Μυκόνου (όπως και από τον Πλατύ-Γιαλό), ενώ στον ίδιο όρμο υπάρχει και λιμανάκι για ψαράδικα και παρέχεται ασφαλές αγκυροβόλιο για τα σκάφη αναψυχής.

ΜΥΚΟΝΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΙ