Άνω Μερά ή Μεριά

Οικισμοί της Μυκόνου

Ο δεύτερος παραδοσιακός οικισμός του νησιού μετά τη Χώρα, η Άνω Μερά στο ανατολικό τμήμα της Μυκόνου, είναι ένα ιδιότυπο χωριό που αναπτύχθηκε σε μια μεγάλη έκταση, με τυπικά αραιή δόμηση ανεξάρτητων αγροικιών αλλά και ενιαία συγκρότηση στα κάπως εύφορα εδάφη του μικρού οροπεδίου της Άνω Μεράς. Ο κυρίως οικισμός του οργανώνεται γύρω από το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Τουρλιανής, άλλοτε σημαντικού οικονομικού παράγοντα στην περιοχή. Από το 1916 ως το 1999 απετέλεσε ίδια Κοινότητα (Κοινότητα Άνω Μεράς) ενώ σήμερα, μετά το σχέδιο "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ" υπάγεται ως δημοτικό Διαμέρισμα στο Δήμο Μυκόνου. Εντυπωσιακά οργανωμένο σήμερα το μικρό κέντρο του, προσφέρει αξέχαστες στιγμές αναψυχής σε ντόπιους και ξένους και διάφορες εξυπηρετήσεις.

Εδώ το Δεκαπενταύγουστο (Κοίμηση της Θεοτόκου) γίνεται κάθε χρόνο χαρακτηριστικό πανηγύρι, αλλά οι ντόπιοι γιορτάζουν με την ίδια προσήλωση και τα Νιάμερα της Παναγίας, στις 23 Αυγούστου.

Τυπική κίνηση υπάρχει στην πλατεία του χωριού, κάθε Κυριακή μετά τη λειτουργία στην παρακείμενη Μονή, ιδίως το καλοκαίρι που παραθερίζουν στο νησί οι Ανωμερίτες της Αθήνας. Εστιατόρια και καφέ με πολύ ευχάριστη ατμόσφαιρα λειτουργούν στο κέντρο του χωριού, αλλά θα βρεί κανείς και ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα στην ευρύτερη περιοχή της, καθώς βεβαίως και στις περισσότερες από τις υπέροχες παραλίες της (Ελιά, Καλό Λιβάδι, Αγ. Άννα, Καλαφάτης, Λιά).

Υπάρχει τακτική συγκοινωνία με τη Χώρα και τις παραλίες Καλαφάτης και Ελιά, αλλά και πιάτσα ταξί.

ΜΥΚΟΝΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΙ