Connect with us:

Ιστορία της Μυκόνου


Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Μύκονος πήρε το όνομα της από τον ήρωα Μύκονο, γιό του βασιλιά της Δήλου. Προϊστορικά θεωρείται ότι το νησί κατοικήθηκε από διάφορους λαούς, Κάρες, Φοίνικες, Μινωίτες. Γύρω στα 1000 π.Χ, Ίωνες εγκαταστάθηκαν στο νησί.
Αργότερα η Μύκονος πέρασε στα χέρια των Ρωμαίων και εν συνεχεία στους Βυζαντινούς, οι οποίοι διατήρησαν τον έλεγχο του ότι μέχρι το 12ο αιώνα, προστατεύοντας το νησί από τους πειρατές.
Μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης και την τέταρτη Σταυροφορία (1204) το νησί καταλήφθηκε από τους Βενετούς.
Στο 1292 λεηλατείται από τους Καταλανούς και το 1390 την ανακατέλαβαν οι Ενετοί.
Το 1537 το νησί καταστρέφεται από τον ναύαρχο του Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή Μπαρμπαρόσα.
Κατά την διάρκεια της Οθωμανικής κυριαρχίας το νησί παραμένει σχεδόν αυτοδιοικούμενο. Με την παράδοση της Τήνου στους Οθωμανούς το 1718 οι Βενετοί φεύγουν οριστικά από την Μύκονο.
Λόγω της γεωγραφικής θέσης μετατρέπεται σε σημείο ανεφοδιασμού για ξένα εμπορικά πλοία. Οι Μυκονιάτες φημίζοντας ως καλοί ναυτικοί και ασχολήθηκαν με επιτυχία με το εμπόριο και τη ναυτιλία, ενώ πολλοί πρωτοστάτησαν στην Ορλωφική εξέγερση κατά των Τούρκων το 1770.
Με το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, οι Μυκονιάτες, ξεσηκώθηκαν και καθοδηγούνται από την Μαντώ Μαυρογένους, που αποτέλεσε ηρωίδα του νησιού, ενώ συμμετείχε ενεργά στην επανάσταση με τέσσερα πολεμικά πλοία. Το 1822 αποκρούουν επίθεση του τουρκικού στόλου
Μετά την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους και την απελευθέρωση, η Μύκονος εδραίωσε εμπορικές σχέσεις. Η κυριαρχία της τεχνολογίας στο παραδοσιακό εμπόριο στα τέλη του 19ου αιώνα και η διάνοιξη της διώρυγας της Κορίνθου και τις ανακατατάξεις του Α 'Παγκοσμίου Πολέμου, οδήγησαν στην ύφεση και την έξαρση της μετανάστευσης προς τα αστικά κέντρα.
Με αφορμή τη αρχαιολογικές ανασκαφές στη Δήλο, άρχισε η ανάπτυξη του τουρισμού στις επόμενες δεκαετίες και της τοπικής οικονομίας.

Διαβάστηκε 3364 φορές