Connect with us:

Γαστρονομία

Η Μύκονος παρά το γεγονός ότι έχει εξελιχθεί σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό, δεν έχει υιοθετήσει τη διεθνή κουζίνα αλλά διατηρεί τις τοπικές και παραδοσιακές γεύσεις.

Αμυγδαλωτά Μυκόνου
Τα αμυγδαλωτά τα συναντάμε σε όλο το Αιγαίο, όμως δεν είναι ίδια παντού. Πρόκειται για ψημένα αμυγδαλωτά. Ουσιαστικά είναι ζαχαρωτά με τριμμένο αμύγδαλο. Το σχήμα τους είναι στενόμακρη, διαθέτει έντονο άρωμα και επικαλύπτεται με ζάχαρη.
Κοπανιστή Μυκόνου
Η κοπανιστή παράγεται στη Σύρο, την Τήνο και την Μύκονο. Πρόκειται για ένα μαλακό τυρί με καυτερή γεύση. Για την παρασκευή της χρησιμοποιούν κυρίως νωπό γάλα και διατηρείται σε πήλινο ή γυάλινο βάζο. Στραγγίζεται σε «τσαντήλα», ένα αραιά υφασμένο πανί, και τότε γίνεται «τυροβολιά» (μαλακό τυρί και χρησιμοποιείται στις παραδοσιακές πίτες).
Το Ξινότυρο της Μύκονου
Το ξινότυρο είναι ένα είδος μικρού τυριού που είναι αποτέλεσμα του στραγγίσματος. Χρησιμοποιείται και ως επιτραπέζιο τυρί και ως τριμμένο.
Τα λουκάνικα της Μυκόνου
Το Μυκονιάτικο λουκάνικο φτιάχνεται αποκλειστικά από κρέας και χοιρινό λίπος. Είναι πολύ δημοφιλή αλλαντικό και παρασκευάζεται κυρίως τις μέρες των Χριστουγέννων. Είναι λιαστό και ψήνεται στο αλάτι και όχι στον καπνό. Περιέχει θρούμπι και ρίγανη ψιλοκομμένη.
Λούζα
Η Λούζα είναι εκλεκτός μεζές από καθαρό κρέας και προέρχεται από το σημείο του ζώου που δίνει το φιλέτο. Αλατίζεται και ζυμώνεται με πολύ πιπέρι, μπαχάρι, θρούμπι, ρίγανη. Μετά το βάζουν σε «ματίες» (έντερο του χοίρου). Διατηρείται και ένα χρόνο στο ψυγείο, και αφού κοπεί, στην κατάψυξη. Σερβίρεται κομμένη σε λεπτές φέτες.
Μόστρα
Η μόστρα είναι ένας γρήγορος και χορταστικός μυκονιάτικος μεζές. Αποτελείται από κρίθινο παξιμάδι, κοπανιστή, ντομάτα, ελαιόλαδο, ρίγανη και αλάτι.
Κολλησιάνοι
Οι Μυκονιάτισσες μαζεύουν τις ανεμώνες της θάλασσας με προσοχή, τις βάζουν σε κουρκούτι και τις τηγανίζουν
Μελόπιτα
Είναι μεγάλη και «γλυκιά τάρτα», η οποία φτιάχνεται με «ροβολιά», άφθονο μέλι και κανέλα.
Προβασιά ή «θαλασσόγαμπρος»
Πρόκειται για νόστιμο χόρτο της μυκονιάτικης κουζίνας, που μαγειρεύεται με κρέας και με λαρδί.
Τηγανιτές γριές
Πρόκειται για είδος τηγανίτας που σερβίρεται με ζάχαρη, κανέλα και μέλι. Ένα απλό γλυκό, το οποίο γίνεται από τη ζύμη που περισσεύει από πίτες.



Διαβάστηκε 3112 φορές